Chrzciny

Chrzest święty to pierwsze ważne wydarzenie w życiu Twojego dziecka. Pozwól nam sprawić, by ten dzień na dlugo pozostał w pamięci gości i wzbudzał jedynie pozytywne emocje. 

Z doświadczenia wiemy, że uroczystość ta wymaga sprawnej organizacji i wyjątkowej oprawy - dlatego też warto zaufać profesjonalistom.

Przygotowaliśmy dla Państwa gotowe warianty menu: "maleństwo", "mała księżniczka" oraz "słodki książę"

Każdą uroczystość organizowaną w Hotelu pod Ciżemką traktujemy indywidualnie - istnieje możliwość skomponowania menu wg. Państwa oczekiwań.

 „MALEŃSTWO”


OBIAD:

Domowy rosół z makaronem

„Sakwa Gajowego” schab faszerowany kapustą i grzybami w otoczce w boczku z ziemniakami z wody i zestawem surówek


DANIE GORĄCE:

Gulasz w chlebku


ZIMNA PŁYTA:

Półmisek mięs pieczonych

Sałatka z kurczaka

Sałatka z tortellini

Galaretka drobiowa

Pieczywo mieszane

Masło

Kawa/herbata

Soki, woda niegazowana


 „SŁODKI KSIĄŻĘ”


OBIAD

Krem pieczarkowy z grzankami

Kotlet „Ciżemka” (filet cielęcy z pieczarkami podsmażanymi z cebulką szarotką, serwowany sosie śmietanowym z dodatkiem brandy) ziemniaki zapiekane w ziołach, zestaw surówek


DANIE GORĄCE:

Barszcz czerwony z krokietem lub pikantnymi pasztecikami faszerowanymi kapustą i grzybami


ZIMNA PŁYTA:

Półmisek mięs pieczonych

Rolada z kurczaka z sosem tatarskim
Galaretka drobiowa

Sałatka pieczarkowa z groszkiem

Sałatka tortelini z warzywami

Pieczywo mieszane

Masło

Kawa/herbata

Soki, woda niegazowana


„MAŁA KSIĘŻNICZKA”


OBIAD:

Bulion z kołdunami 

Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie podane z młodymi ziemniakami i warzywami z wody


DANIE GORĄCE:

 Sakiewka ze schabu z farszem „kiszona kapusta i grzyby” w sosie z kluskami śląskimi i zestawem surówek


ZIMNA PŁYTA:

Półmisek mięs pieczonych

Galantyna z kurczaka w sosie tatarskim

Śledzie w trzech odsłonach

Galaretka drobiowa

Roladki z łososia w omlecie

Sałatka grecka z fetą

Sałatka z kurczaka z selerem naciowym

Pieczywo mieszane

Masło

Kawa/herbata

Soki, woda niegazowana

Komunie

"Serduszko dziecka małe,
jak lilia musi być białe,
jak lilia musi być czyste,
jak toń wody przejrzyste..."

Komunia święta to ważny i wyjątkowy dzień dla każdego dziecka i rodziców. Dzień, który powinien przebiegać w rodzinnej atmosferze i przy odpowiednio skomponowanym menu.

Oferujemy trzy propozycje menu, składające się z obiadu, dwóch dań gorących oraz zimnego bufetu. W cenę wliczone są także napoje zimne i gorące oraz owoce. Na Państwa potrzeby przygotujemy słodki bufet, drink bar, atrakcje dla dzieci. Dla najmłodszych skomponujemy odpowiednie menu.

Menu I


Domowy rosół z makaronem, marchewką i natką pietruszki

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce podany z jabłkiem pieczonym i żurawiną z ziemniakami z wody i zestawem surówek


I danie ciepłe

Stojące udko kurczaka z pieczarkami podane na risotto ze szparagami

 oraz z gotowanym brokułem 


II danie ciepłe

Barszcz czerwony z pierogiem litewskim z mięsem 


Bufet zimnych przekąsek

Schab faszerowany pieczarkami

Pasztet z żurawiną

Szynka pieczona 

Pieczona karkówka 

Sałatka pieczarkowa

Sałatka makaronowa

Śledzie w oleju i po kaszubsku

Galaretka drobiowa

Kurczak pieczony w piwie podany na ratatuj warzywnym

Pieczywo

Owoce

Napoje: soki owocowe, woda niegazowana


Menu II


Domowy rosół z makaronem, marchewką i natką pietruszki

Roladki drobiowe faszerowane serkiem ziołowym i pomidorami suszonymi otulone chrupiącym bekonem podane na sosie serowym 

z młodymi ziemniakami i zestawem surówek


I danie ciepłe

Pieczony schab po staropolsku podany na risotto warzywnym

 z kolorową surówką z kapusty pekińskiej


II danie ciepłe

Polędwiczki drobiowe panierowane w płatkach kukurydzianych 

podane na sałacie z dipem czosnkowym 


Bufet zimnych przekąsek

Schab pieczony w ziołach 

Rolada z karkówki z papryką 

Boczek pieczony ze śliwką 

Kurczak w trzech odsłonach z pieczarką

Sałatka jarzynowa

Sałatka kurczakiem

Pomidor, ogórek

Śledzie z chrzanem, w oleju, po węgiersku

Galaretka drobiowa

Galantyna z sosem tatarskim

Roladka ze szpinakiem i łososiem z dipem truskawkoym

Pieczywo

Owoce

Napoje: soki owocowe, woda niegazowana


Menu III


Domowy rosół z kołdunami

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, ziemniaki młode, 

zestaw surówek


I danie ciepłe

Karkówka pieczona w sosie bekonowym podana z kluskami śląskimi

 i kolorową surówką 


II danie ciepłe

Roladka z udka na salsie paprykowej


Bufet zimnych przekąsek

Schab pieczony z morelą i śliwką 

Pasztet staropolski 

Pieczona polędwiczka wieprzowa 

Boczek rolowany 

Karkówka z czosnkiem

Sałatka tortellini

Sałatka grecka

Pomidor, ogórek

Śledzie w oleju, po węgiersku, po sandomiersku

Rolada z kurczaka w sosie ananasowym

Ryba w panko w sosie greckim

Schab z brzoskwinia w galarecie

Pieczywo

Owoce

Napoje: soki owocowe, woda niegazowana


Jubileusz

Są w naszym życiu jubileusze, obok których nie wypada przejść obojętnie. W Polsce zwyczajowo świętujemy pierwsze urodziny dziecka, wprowadzającą w dorosłość osiemnastkę czy okrągłe jubileusze 30, 40, 50 lat.

  Decydując się na organizację przyjęcia jubileuszowego w Hotelu pod Ciżemką nie muszą Pństwo martwić się żadnymi detalami. My zajmiemy się wszystkim: od przygotowania sali, poprzez przyrządzenie wyjątkowych potraw, aż po kompleksową obsługę kelnerską. Jubilat i jego najbliżsi mogą skupić się na świętowaniu i dobrej zabawie, choćby do rana.

MENU 

" STO LAT"


Obiad:

Rosół z frytatami

Kotlet de Volaille (faszerowany masełkiem) podawany z ziemniakami zapiekanymi i surówką pekińską


Deser 

Tiramisu lub sałatka owocowa


Przystawki zimne:


  • kurczak faszerowany orzechami z sosem ananasowym,
  • sałatka z serem feta,
  • sałatka serowa z szynką
  • świeże warzywa
  • śledzie w trzech odsłonach
  • karczek pieczony z czosnkiem
  • rolada wieprzowa nadziewana
  • polędwiczka pieczona
  • boczek rolowany
  • pieczywo mieszane
  • napoje zimne i gorące

MENU 

"WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO"


Obiad:

Krem pieczarkowy z grzankami,

Kotlet "Ciżemka" (filet cielęcy z pieczarkami podsmażanymi z cebulką szarotką serwowany w sosie śmietanowym z dodatkiem brandy) serwowana z ziemniakami zapiekanymi i zestawem surówek,


Deser:

szarlotka lub tiramsiu


Przystawki zimne:


  • rolada z kurczaka z sosem tatarskim
  • galaretki drobiowe
  • galaretki z sandacza z cytryną i marynowaną gruszką
  • sałatka pieczarkowa z groszkiem
  • sałatka tortelini z warzywami
  • rolada z kurczaka w staropolskiej marynacie
  • polędwica pieczona w boczku
  • schab nadziewany morelą i śliwką
  • pieczywo mieszane 
  • napoje zimne i gorące


Biesiada

Jeżeli poszukują Państwo niezwykle klimatycznego miejsca do zorganizowania biesiady zapraszamy do naszej Winiarni Węgra Lazarczyka. 

 Biesiady tematyczne, asysta rycerzy, regionalne posiłki i trunki Sandomierza to zorganizowanie doskonałej imprezy firmowej, która przypadnie do gustu i pozostanie w pamięci zaproszonych Gości przez długi czas.

BIESIADA STAROPOLSKA:

I


Żur z kiełbasą i jajkiem w chlebie podany

Zrazy staropolskie z kaszą gryczaną i ogórkiem

Deska mięsiw i kiełbas

Śledzie w oleju i śmietanie

Sałatka wielowarzywna

Smalec

Ogórek kiszony

Pieczywo

Grzaniec z goździkami 0.15 l

Napoje ciepłe i zimne 0.75 l

II


Zupa gulaszowa z pajdą razowego chleba

Udziec wieprzowy z pieca podany z talarkami ziemniaczanymi i surówką

Kiełbasy, kaszanki i inne przysmaki

Tymbaliki drobiowe 

Sałatka z pomidorów i ogórków

Sałatka śledziowa

Pieczywo

Wino 0.15l

Napoje ciepłe i zimne 0.75 l

BIESIADA REGIONALNA:


I


Zupa grzybowa z kaszą jaglaną


Schab pieczony z kapustą i grzybami podany z ziemniakami i zestawem surówek


Wyborne wyroby miejscowego kucharza


Sery z mleka sandomierskich krów


Sałatka z warzyw sezonowych


Pomidor, ogórek


Pieczywo


Wina regionalne 0.15 l


Napoje zimne i ciepłe 0.75l


II

Zalewajka świętokrzyska z ziemniakami

Schab po sandomiersku w sosie, zestaw surówek 

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami w sosie pieczarkowym 

Mięsa pieczone

Śledź na 3 sposoby podany

Sałatka z warzyw z sandomierskich pól

Pomidor, ogórek

Pieczywo

Nalewka sandomierska 0.15l

Napoje zimne i ciepłe 0.75

BIESIADA „PO RYCERSKU”
(udział rycerstwa sandomierskiego)


- pajda chleba wiejskiego ze smalcem i ogórkiem
- kwaśnica na wędzące podana z blinami
- mięsa podane na półmiskach
- szynka pieczona
- zrazy z kaszą
- pstrąg pieczony
- ziemniaki pieczona w mundurkach
- kasza pęczak z grzybami
- zestaw surówek
- kaczka pieczona z jabłkami
- pieczone mięsa ze swojskimi wyrobami
- śledzie po sandomiersku
- sałatka z kurczakiem
- sałatka z pomidorem i fetą
- swojski chleb ze smarówką z gęsi
- napoje ciepłe i zimne 0,75
- wino 0,15

V.I.P.

Specjalizujemy się w spełnianiu oczekiwań najbardziej wymagających Gości. Działamy w pełni kompleksowo i jesteśmy elastyczni, odpowiednio reagując na wszelkie zgłaszane sugestie i potrzeby.

MENU VIP I


Krewetki z czosnkiem podane na szpinaku 

Zupa pieczarkowa na bazie mleczka kokosowego z suszonymi pomidorami 

Łosoś w sosie z czerwonego pieprzu podany z karmelizowaną marchewką 

Deser czekoladowy na cieście orzechowym 


* Cricova Mature Chardonnay AlbSec, San ose de palta Varietal Chardonnay,

Escorihuela Gascon Reserva Viognier

MENU VIP II


Sałatka z melonem, mozzarellą i szynką parmeńską w sosie miodowo - musztardowym 

Rosół z frytatami i wołowiną 

Filet z gęsi w żurawinie podany z warzywami w koszyczku z ogórka

 i macerowaną marchewką 

Lody smażone w musli podane na musie truskawkowym 


* Cricova Mature Chardonnay AlbSec, Ripasso Valpolicella Classico Superiore, Premium Primitivo Puglia, Castel Rothari Amarone della Valpolicella Classico,

 Escorihuela Gascon Reserva Viognier

MENU VIP III


Plastry wędzonej kaczki na sałacie z konfiturą z figi 

Krem z zielonego groszku z pulpecikami mięsnym 

Polędwica Czarnolas (polędwica wołowa z sosem z czerwonego wina 

z pieczarkami) serwowana groszkiem cukrowym 

Ciasto czekoladowe z gorącymi wiśniami 


* Cricova Mature CabernetSauvignon Rosu Sec, Hazańa Rioja Crianza,

San ose de palta Reserva Cabernet auvignon, Ch. 

Tauzinat L’Hermitage StEmilion Grand Cru,

Escorihuela Gascon Reserva Malbec

* Wina rekomendowane do potraw od 63 zł do 292 zł

ZIMNY BUFET I


Półmisek mięs pieczonych

Sałatka z kurczaka

Sałatka z tortellini

Galaretka drobiowa

Pieczywo mieszane

Masło

ZIMNY BUFET II


Półmisek mięs pieczonych

Rolada z kurczaka z sosem tatarskim
Galaretka drobiowa

Sałatka pieczarkowa z groszkiem

Sałatka tortellini z warzywami

Pieczywo mieszane

Masło